2 юни - Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България - Youth Center Vratsa

2 юни – Ден на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България

Днес отбелязваме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. По повод празника екипът на Младежки център – Враца и младежи от Клуб „Спортна анимация и туризъм“ към Центъра проведе социален експеримент, посветен на живота и делото на революционера.

На площад Христо Ботев във Враца бяха поставени 28 стола – колкото са годините, през които поетът е живял, оставяйки за това толкова кратко време незаличима следа върху историята на страната ни. Всеки желаещ имаше възможност да седне пред паметника и да прочете някое от произведенията на Ботев, което го очакваше на мястото му.Идеята на проведения експеримент беше да провокираме интереса на случайни минувачи, които, четейки гениалните произведения на поета – революционер пред откриващата се гледка на величествения му паметник и красотата на Балкана, да посветят няколко минути в размисъл за героичното дело на борците за свобода. След това участниците споделяха какви чувства поражда това преживяване у тях.

За радост на нашия екип освен възрастни хора и много деца от различни детски градини и училища в града, които бяха дошли да поднесат цветя и венци в памет на героя, проявиха любопитство и се включиха в мероприятието. А най-често използваната от тях дума, описваща начина, по който се чувстват на днешния ден, беше: „ГОРДОСТ“!

Най – любимите ни моменти от днешния социален експеримент ще можете да видите съвсем скоро в специален епизод на нашето онлайн младежко предаване „А ти какво мислиш?“.

Напишете коментар