ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ПРАЗНИЦИ - Youth Center Vratsa

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ПРАЗНИЦИ

Отбелязването на празници като част от приоритетите на центъра не е само задача, но и голямо удоволствие в процеса на организиране и провеждане, тъй като основната цел на реализирането им е взаимно опознаване на културите и традициите и пречупване на стереотипите между малцинствата и мнозинствата.
Ежегодно честваме празника Васильовден – Банго Васил (ромската нова година) организирайки, театрална постановка в с.Баница, Празнично сурвакане и традиционни танци от младежи гостувайки в институциите, както и неформална беседа по темата за празника. По този начин участниците успяха да се докоснат до традициите, обредните обичаи,символика, история и начин на живот на представителите на ромския етнос.
По повод същата цел бе организиран и проведен един мини фестивал в с.Тишевица, по повод традиционния български, християнски и ромски празник Гергьовден – Едерлези, на който участие взеха младежи от няколко училища. Участниците имаха възможността да наблюдават театрална постановка, по повод празника, както и да се включат в различни работилници.
А по повод 8-ми Април Международен ден на ромите бяха организирани няколко инициативи – кръгла маса на тема: Среща с добър човек – имаща за цел да покаже положителни и успешни млади хора – представители на ромския етнос, като пример и успешен модел на интеграция и инициатива в с.Краводер общ. Криводол, на която участие взеха родители и децата им, които представиха приказката „Червената шапчица” под формата на театрална постановка на български и ромски език.