ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ПРАЗНИЦИ - Youth Center Vratsa

ОТБЕЛЯЗВАНЕ НА ПРАЗНИЦИ

Отбелязването на празници, като част от приоритетите на Центъра не е само задача, но и голямо удоволствие в процеса на организиране и провеждане, тъй като основната цел на реализирането им е взаимно опознаване на културите и традициите и пречупване на стереотипите.


Ежегодно честваме празника Васильовден – Банго Васил (ромската нова година) организирайки, театрална постановка в с.Баница, както и празнично сурвакане, традиционни танци от младежи, гостувайки в институциите, както и неформална беседа по темата за празника. По този начин участниците успяха да се докоснат до традициите, обредните обичаи, символика, история и начин на живот на представителите на ромския етнос.

Отбелязване на 19 февруари на гибелта на един от най-светлите образи в нашата история – Васил Левски. Като израз на нашата почит и преклонение пред подвига и паметта му младежките работници от Младежки център – Враца поднесе цветя пред паметника на Апостола в центъра на града.

Във връзка с 8. април Международен ден на ромите бяха организирани няколко инициативи. Кръгла маса на тема „Среща с добър човек „. Тя имаше за цел да покаже реализирани млади хора от ромския етнос, като пример за успешен модел на интеграция. Инициатива в с. Краводер, общ. Криводол, на която участие взеха родители и децата им, които представиха приказката „Червената шапчица” под формата на театрална постановка на български и ромски език.

Беше организиран и проведен един мини фестивал в с.Тишевица, по повод традиционния български, християнски и ромски празник Гергьовден – Едерлези, на който участие взеха младежи от няколко училища. Участниците имаха възможността да наблюдават театрална постановка по повод празника, както и да се включат в различни работилници.

По случай отбелязването на 24. май екипът на Младежки център – Враца организира тематични занимания за малки и големи. Пред паметника на светите братя в центъра на града нашият екип постави арт инсталация и фотопавилион, като всеки желаещ имаше възможност да напише на глаголица текст по свой избор и да си направи уникални снимки на фона на ретро бюро със старинни книги и пособия за писане върху него. По повод празника Младежки център – Враца подготви и игра за любителите на литературата. Върху тениски, носени от младежи – доброволци, бяха изписани коплетите от стихотворението „Майце си“ на Христо Ботев, а участниците трябваше да ги подредят в правилната последователност и да назоват творбата и нейния автор.

По повод 1. юни Младежки център – Враца съвместно с Български младежки Червен кръст – Враца и Държавна агенция за закрила на детето организира празнична програма за радост на многобройните деца. Събитието се проведе пред сградата на община Враца, като всички посетители имаха възможност да се включват в разнообразни дейности. Сред проведените забавления бяха рисуване върху тениски, настолни игри, оформяне на балони и фигурки от пластелин, оцветяване и още много страхотни изненади, а младежите от БМЧК – Враца запознаха децата с първа долекарска помощ по атрактивен и забавен начин. За участниците бяха подготвени талони, върху които да събират печати от всяка дейност, в която са се включили. След като получеха пълния брой печати, децата можеха да вземат вкусните лакомства, които ги очакваха като награда за активното им участие в игрите.

На 2 юни отбелязахме Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. В тази връзка екипът на Младежки център – Враца осъществи инициатива съвместно с Община Враца, а именно опъването на на 20-метров трибагреник на прохода Вратцата. По повод празника екипът на Младежки център – Враца и младежи от Клуб „Спортна анимация и туризъм“ към Центъра проведе социален експеримент, посветен на живота и делото на революционера. На площад „Христо Ботев“ във Враца бяха поставени 28 стола – колкото са годините, през които поетът е живял, оставяйки за това толкова кратко време незаличима следа върху историята на страната ни. Всеки желаещ имаше възможност да седне пред паметника и да прочете някое от произведенията на Ботев, което го очакваше на мястото му. Идеята на проведения експеримент беше да провокираме интереса на случайни минувачи, които, четейки гениалните произведения на поета – революционер пред откриващата се гледка на величествения му паметник и красотата на Балкана, да посветят няколко минути в размисъл за героичното дело на борците за свобода. За радост на нашия екип освен възрастни хора и много деца от различни детски градини и училища в града, които бяха дошли да поднесат цветя и венци в памет на героя, проявиха любопитство и се включиха в мероприятието.

Отбеляза се и 12. август -Международния ден на младежта. Той беше изпълнен с интересни неща като Pop Up парк, който провокира младите хора както по отношение на темата „Екология“, така и да се включите в следните спортни активности като зумба, табата, йога и стрийт фитнес. Имаше и дегустацията на здравословни смутита. В парка „Зеленчука“ се случи най-якото DJ-парти на открито за това лято. Младите хора се насладиха и на филма „Море на Вятъра“ на организацията WIND2WIN, който беше прожектиран на водното огледало. На финала на празника талантливите млади хора от група FireLab представиха своето впечатляващо огнено шоу.

Отбеляза се 30. септември – Международен ден на глухите хора. Младежки център – Враца заедно с БМЧК-Враца проведе интересна инициатива сред хората на град Враца, която провокира малки и големи да разберат повече за жестовия езика на глухите хора! Тя отразена от онлайн младежкото предаване „А ти какво мислиш?“, което беше направено от екипа на Младежки център- Враца. Предаването се финансира по проекта BGLD – 1.003 – 004 „Младежки център Враца – фактор за развитие на Северозапада“ по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014 – 2021 г. Публикациите на сайта отразяват единствено мнението на авторите и Програмният оператор на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ не носи отговорност за съдържанието на информацията.

Денят на Народните будители – 1 ноември се отбеляза от Младежки център – Враца със специално видео посветено на празника. То беше изпълнено с пожелания към всички будители, отправени от младежите, участвали в младежките инициативи „Създаваме заедно“ 2020 г.

От началото на 2022 г. беше отбелязан 6 януари. На този ден се навършват 174 години от рождението на Христо Ботев – един от най-великите български поети и революционери!Ботев живее само 28 години, но остава в националната памет както с творчеството си, така и с революционното си дело. Животът на големия поет и революционер приключва твърде рано, но следите, които оставя в българската история са дълбоки и той няма да бъде забравен никога! По този повод Младежки Център -Враца поднесе цветя пред паметника на Христо Ботев!

На 14. февруари бяха отбелязани празниците Трифон Зарезан и Св. Валентин с тематични видеа по повод . С първото видео Младежки център- Враца иска да покаже, че мостът между миналото, настоящето и бъдещото не е прекъснат! Традицията е жива! Младежки център – Враца благодарни на Врачанска теменуга за гостоприемството и вниманието, което ни отделиха и че ни разкриха част от тайните за направата на хубаво вино. И поздравление за младежите от паралелка „Аниматори в туризма“ към ПЕГ „Йоан Екзарх“ – Враца и които са част и от клуба „Младежко развитие и предприемачество“ към Младежки Център -Враца, които влязоха в ролята на репортери и водещи! П.С. всички от тях са на 18 г. Клубът „Младежко развитие и предприемачество“ е част от дейностите на Младежки център – Враца по изпълнение на Проект BGLD – 1.003 – 0004 „Младежки център Враца – фактор за развитие на Северозапада“, финансиран чрез Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021г. Публикациите на сайта отразяват единствено мнението на авторите и Програмният оператор на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ не носи отговорност за съдържанието на информацията. А второто видео е свързано с епизода на онлайн младежко предаване „А ти какво мислиш“ . Видеото цели да покаже радостта на минувачите от украсата, поставена за празника на любовта, също така и да поясни кой празник младите хора почитат най – много на 14. февруари. Отговорите вижте сами. Приятно гледане! Онлайн младежкото предаване “ А ти какво мислиш“ се финансира по Проект BGLD – 1.003 – 0004 „Младежки център Враца – фактор за развитие на Северозапада“, финансиран чрез Финансовия механизъм на ЕИП. Публикациите на сайта отразяват единствено мнението на авторите и Програмният оператор на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ не носи отговорност за съдържанието на информацията.

По инициатива на Младежки център – Враца отново беше опънат 20-метров трибагреник на прохода Вратцата, по случай 3. март!

https://www.facebook.com/youth.center.vratsa/videos/1037818693455813