Миналата седмица се състоя едно от най-очакваните събития - Youth Center Vratsa

Миналата седмица се състоя едно от най-очакваните събития

Миналата седмица се състоя едно от най-очакваните събития! Проведе се нашият младежки обмен при партньорите ни от Младежкия център в Тимишоара. Част от екипа ни заедно с 20 младежи бяхме при колегите. Там имахме възможността да се докоснем до техните високи стандарти за младежка работа и до културата им, тъй като градът е Европейска столица на културата за 2023 г.

Целта на посещението ни беше изпробването на разработената съвместна методология за активиране на младите хора чрез Participatory Art. Програмата, която бяха подготвили нашите колеги, беше едно невероятно творческо приключение из дебрите на емоционалната интелигентност и креативността.

Реализираните дейности бяха изключително интересни и много полезни за нашите младежи. Първият модул от програмата беше посветен на керамиката, а създадените от участниците произведения бяха вдъхновени от техните интересите и разбирания за света. Вторият модул беше Tеxtual Impressions. Неговата цел бе да се отпечатат на хартия различни текстови, фигурални и растителни елементи, които да отразяват проблеми, които вълнуват всеки един от младежите. Третият модул беше Digital Doodle Jam, който запозна младежите със света на дигиталното изкуство и как то може да се използва за изразяване на тяхното мнение в онлайн пространството.

Нямаше как младежкия обмен да премине и без мултикултурна вечер. По време на нея румънските и българските младежи представиха своята култура. Ние запознахме нашите приятели от Румъния с традиционни танци и български песни. Дегустираха се домашни български ястия, сладка и вина, които бяха донесени специално от участниците.

По време на обмена се състоя и вечер на настолните игри. Тогава успяхме да демонстрираме и методологията на Participatory Boardgaming. Получи се невероятна вечер, в която всички заедно много се забавлявахме. Колегите от Младежкия център в Тимишоара също така организираха за нас и прекрасен тур из забележителностите на града.

Изказваме благодарност на нашите партньори от FITT Timisoara за гостоприемството и усилията, които положиха, за да превърнем този обмен в реалност. Очакваме ги съвсем скоро в България.

Mulțumesc

Съвместните дейности с Младежки център – Тимишоара са в изпълнение на Проект BGLD – 1.003 – 0004 „Младежки център Враца – фактор за развитие на Северозапада“, финансиран чрез Финансовия механизъм на ЕИП 2014-2021г.

Публикациите на сайта отразяват единствено мнението на авторите и Програмният оператор на Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“ не носи отговорност за съдържанието на информацията.

#VratsaTimisoara

#EAAgrantsForYouth

#ParticipatoryArt

#PartnersForYouth

Напишете коментар