КЛУБОВЕ ПО ИНТЕРЕСИ - Youth Center Vratsa

КЛУБОВЕ ПО ИНТЕРЕСИ

Екипът на младежкия център предоставя възможности и условия,за провеждане на клубове по интереси, ръководени както от младежките работници, така и от външни лица.
Клуб по тенис на маса – главната цел на създаването на Клуб по тенис на маса в сградата на Младежки център – Враца е екипът на центъра да осигури необходимите база, материали и ресурси на група младежи до 29 години, имащи интерес и желание да практикуват този спорт, също така да бъде популяризиран спорта в града сред младежите, както и да може през свободното време те да бъдат физически активни.
Спортът тенис на маса е комбинация от много качества и с това той оставя трайна следа в развитието на практикуващия. Развива концентрацията – качество, което е необходимо, както за самия спорт, така и за личностното развитие, също така практикуващите този спорт развиват почти максималното ниво на рефлексия, заложени в гениите на човека и не на последно място тенисът на маса възпитава солидна физическа подготовка.
Участие в клуба може да вземат деца и младежи до 29 годишна възраст. На всеки желаещ да тренира тенис на маса, както и да практикува за забавление любимия си спорт с приятел, трябва задължително да бъде изготвена карта за използване на тенис масата, която може да получи безплатно от рецепцията на Младежки център – Враца, валидна за срок от един месец.
В рамките на 3 месеца, участващите младежи в клуба и не само, им бе предоставена възможност да тестват своите умения, записвайки се за участие в любителски младежки турнир по тенис на маза „Youth Center OPEN” който бе организиран от екипа на центъра, като участие в него взеха 31 младежи.
Клуб „Здраве“ има за цел да популяризира активния и здравословен начин на живот, чрез раздвижване и развлечение на младите хора, провеждане на различни стилове леки тренировки с цел подобряване на фигурата и поддържането на тонуса у младите.
Някои от позитивите, които спортът оказва върху човешкия организъм са: спортът подобрява силата на тялото и неговата издръжливост, костите и мускулите са в по-добро състояние, стресът е много по-лесно преодолим, а увереността е на едно по-добро ниво, освен това нивата на холестерол и кръвно налягане са в норма. Хората, които спортуват постигат по-добри оценки в училище и университета. Спортът има значение в развитието на възможностите за общуване с останалите хора.
Всеки желаещ да се включи в клуба, на възраст от 15 до 29 години, може да го направи на място в сградата на Младежки център – Враца.

Клуб по ударни музикални инструменти – се води към момента от Никола Петров – действащ диригент.
Идеята е екипа на центъра да въведе на практика, метода на ел.системата, (работеща години наред в западните страни, като Колумбия и Венецуаела), чрез който целта е да съберем младежи различни помежду си, с различен социален статус, които да бъдат обучени да свирят на ударни инструменти, а след това да участват в общи концерти с градската симфония.

В рамките на проекта по който бе създаден Младежки център – Враца, успешно сформирахме 6 клуба по интереси 4 от тях активни към днешна дата. Клуб по краезнание фотография, дискусии и журналистика взимащи участие в него взеха едни от най-активните младежи. Младежите заедно с техния ръководител Тихомир Машов успешно публикуваха свой вестник „Междучасие”, осъществяваха репортажи, споделяха есета, статии и взимаха участие в семинари, кръгли маси и конференции, последната от които национална конференция на тема: „Медии – Автентичност и реалност”. 

Арт клуб работилница осъществява дейности по креативно облагородяване на дворни пространство, използвайки стари автомобилни гуми.
Еко клуб – екологични инициативи – организира и провежда редица екологични акции включвайки младежи от различни организации и училища почиствайки тревни площи, публични места за отдих и туризъм и културни и исторически забележителности.
Клуб театрално изкуство – в който участие взеха ученици от СУ „Васил Кънчов” – осъществиха няколко театрални постановки в драматично куклен театър – Враца
Клуб по народни танци – който активно взимаше участие в отбелязването на празници организирани от центъра и взимащи участие в него младежи от различни етнически групи.