"Божествена" разходка - Youth Center Vratsa

„Божествена“ разходка

👋Здравейте, днес ще ви представим един туристически трип, който съдържа микс от няколко чудеса. Не крия, че това са ми едни от най-любимите места за разходка. За да ги посетим и видим ще ви трябва съвсем малко гориво, лека екипировка, мъничко провизии, добро настроение и желание за ходене…

👨‍🏫Днешната ни обиколка ще премине през няколко чудни забележителности, които преплитат в себе си ПРИРОДА, ИСТОРИЯ, МИСТИКА и ЛЕГЕНДИ, а именно: пещера „Понора“, извор „Жабокрек“, „Тиганчето“, природна забележителност „Божия мост“, „Кадин вир“ и скален лабиринт „Пешекето“.

🔎Пещера „Понора“, село Чирен, община Враца Пещерата се намира на 2км юг-югозападно от с.Чирен в западното подножие на рида Милин камък. Преди самото село има отбивка вляво, която е за Божия мост, а от дясно на няколко метра по-назад започва черен път. Тръгнете ли по него почти веднага ще видите долина вдясно. Слизате в нея и в основата на венеца е входа на пещерата. Пещера Понора е водна пещера, намираща се в близост до село Чирен, на 15км от Враца. Една от най-големите водни пещери в България, с големи и просторни водни галерии, наситени с вторични пещерни образувания. Пещерата е дълга 3км и 497м и във всички галерии тече река. Пещерата е постоянен понор за водите на река Лиляшкаи провежда водите й до извора Жабокрек. В края на пещерата след „Дългия син път“ – близо 800 м. дълго езеро, е сифона към Жабокрек. Той е достъпен само за водолази. Проникването в пещерните галерии от неспециалисти и лица без опит в пещерното дело не е препоръчително без опитен водач.

🔎Извор „Жабокрек“ Под естествен скален навес се намира карстовия извор „Жабокрек“, където извира подземната река на пещера „Понора“ и се нарича „Лиляшка бара“. „Тиганчето“ Това е вир, който е образуван от въртенето на водна струя и има формата на тиган. Доста е коварен, защото част от водата изчезва под земята.

🔎„Божия мост“ Между селата Лиляче и Чирен, се откроява невероятно скално творение, известно като Божият мост. Божият мост е остатък от карстова пещера, образувана сравнително близко до земната повърхност от подземния път на Лиляшка река. С течение на времето таванът на места се е срутил и се е открила пещерна зала. Частичните останки от тавана образували скалния мост – огромна скална арка, с дължина 125 м, над старото легло на реката. Оформила се е типична проходна пещера с три входа – единият на североизток, а двата – на югозапад. В най-тясната част силно намалелите води на реката образуват езерце с непостоянни граници. Във вътрешността на скалния мост са оформени различни пещерни образувания – скални колони, кубета, ниши и кухини по стените, в които гнездят бухали, кукумявки, скални гълъби, прилепи и др. През 1964 г. Божият мост е обявен за природна забележителност. Този красив природен феномен е лесно достъпен през всички сезони, но все още рядко се посещава от любителите на природата. В древността Божият мост е използван като естествен мост, затова свидетелстват и останките от антична и средновековна крепост, намиращи се непосредствено в единия му край. В миналото хората възприемали скалния мост като божие творение, оттогава останало и името Божият мост.

🔎„Кадин вир“ Кадин вир е най-дълбокият вир в Лиляшката земя. В местността Кадин вир са останките от голямо тракийско светилище, което е било посветено на бог Силван – бог на горите и дивата природа, почитан от плебеите и робите. В руините на това светилище са открити десетки мраморни оброчни плочки с релефни изображения на бог Силван. А ето оттук може да прочетете легендата за хубавата Рада: https://kartanavremeto-vratsa.org/story/175/39

🔎Скален лабиринт „Пешекето“ Природата тук е изваяла фантастичен скален лабиринт, наричан от местните „Пешкето“- един причудлив свят, изпълнен с невероятни скални форми и колонии от прилепи. Преданията разказват за съществувалите на това място през вековете ритуали, а археолозите- за откритите следи от човешка култура от края на старокаменната епоха. Този природен и културен феномен започва буквално след последните къщи на село Лиляче, община Враца. Еднообразният хълмист релеф, характерен за околността край селото, изведнъж се преобразява в причудлив пейзаж, с езерца, обрасли в папур и папрат, извори, променящи цвета на иначе зелената речна вода, скални образувания и пещери. Тук, на около 400 квадратни метра, природата е оформила удивителна плетеница от галерии, пещери, пропасти и скални мостове, а човек се чуди къде свършва земята и откъде започва небето. Усещането е за един много различен, нереален свят, който обаче задължително трябва да се види. https://www.bnr.bg/vidin/post/101120318

➕Плюсове: Близост (на около 15 км. от Враца);сравнително добра достъпност за някои от обектите, лесен преход; лека екипировка и провизии; подходящи за посещения през пролетта преди да буйне растителността и есента, когато е топло и сухо; много приятно място за пикник; достъпно за семейства с деца.

➖Минуси: С една-две идеи може да има повече информация и по-добри табели (големи) за местата; занемареност и недобра поддръжка; качествена реклама; липса на добра инфраструктура (паркинг, път, пътеки).

❗️П.С. Тези места са наистина уникални със своята красота и причудливи форми. В тях са събрани наедно природа, история, мистичност и живи легенди. Освен със своята красота, близост и достъпност, тези обекти притежават огромен потенциал за развитието приключенски и културно-исторически туризъм. 💪Остава и да го направим…

Коментари
  • Петър написа:
    08-04-2020 в 1:10ч

    Красиво!

  • Вес написа:
    02-03-2021 в 22:05ч

    Прекрасни местенца!

Напишете коментар